{ "title": "Beyaz Balina", "image": "https://www.balina.gen.tr/images/Beyaz-Balina-88.jpg", "date": "21.01.2024 09:49:02", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Beyaz balina, ülkemizde bu ismi ile tanınmaktadır. Bazen ak balina olarak da adlandırılan bu balık türü, isminden de anlaşıldığı gibi büyük bir balık türüdür. \"Delphinapteruz leucas\" cinsine ait olan bu balinaların yaşam alanı Denizler ve Okyanuslardır. Nadiren olsa bile ülkemiz sınırları içerisinden Karadeniz içerisinde beyaz balina bulunabilmektedir. İlk olarak bu balık türü ülkemizde Ukrayna'da yapılan bir araştırma işlemi sırasında kaçması ile gelmiştir. 1992'de Gerze limanına gelen beyaz balina, bu şekilde hızlıca çoğalmış ve denizlerimizde görülmeye başlanmıştır. Dünya üzerinde ise ilk olarak 1776 yılında tanımlanmış olan ve bir dönemde düz bir burna sahip olan bu balık yakın tarihe sahip olan genetik özellikleri ile yunusgiller familyası içerisinde sayılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar ulaşmış olan beyaz balina örneklerine bakıldığında fiziki olarak daha önceki zamanlara göre çok daha farklı bir yapısının olduğu söylenebilir. Özellikle yüz bölgesi üzerinde meydana gelen farklılıklar bu balinanın günümüzde değişmiş olduğunun bir göstergesidir.

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Üreme Özellikleri Nelerdir?

Erkek beyaz balinalarda 8 yaşa gelme durumunda cinsel olgunluğa ulaşılmış olacağı için erkek bireylerde üreme 8 yaşından öne olmayacaktır. Bu sayı dişilerde ise 5 yaştır. Dişi olan beyaz balinalar 5 yaşına geldiklerinde cinsel olgunluk yeterli olacaktır ve üreme için hazır olacaklardır. Daha çok yaşanan üreme olayı kış ya da son bahar aylarında gerçekleşmektedir. Ancak bazı beyaz balinalarda yılın diğer dönemlerinde de çiftleşme görülebilir. Daha çok kış geçirilen sularda üreyen bu balıklar ilkbahar aylarında doğum yaparlar. Üreme işlemi yaklaşık olarak geçirilen 15 aylık bir dönem sonrasında gerçekleşmektedir. Gebelik dönemleri sonrasında ise bir yavru ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan yavrunun emzirme süresi ise toplam olarak iki yıldır.

Beslenme Özellikleri Nelerdir?

Beyaz balinalar et ile beslenen balık türlerinden biridir. Oldukça yavaş hareket etmeleri aslında avlanmalarını zorlaştırsa bile daha çok kendisinden küçük olan balıklarla beslenmektedirler. Dişleri çok iyi olmayan beyaz balina, temel olarak balıklarla beslenmektedir. Ağırlığı ve büyüklüğü nedeniyle 300 metre kadar derinliklere inerek avlanabilmektedir. Kendisinden yavaş olan birçok balık yaşamı için yeterlidir. Beyaz balinalar sürü ile hareket ettikleri için avlanma daha kolay olmaktadır.
" } ] }