{ "title": "Balina", "image": "https://www.balina.gen.tr/images/Balina-75.jpg", "date": "21.01.2024 07:16:02", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Balina; Okyanus ve denizlerde birçok canlı yaşamını sürdürmektedir. Deniz ve okyanus aleminin içerisinde yer alan balina türleri oldukça fazladır. Balinalar Latince de Cetacea familyasının içerisinde yer almaktadır. Balina ailesi içerisinde birçok balık türünü bulundurmaktadır. Büyük deniz hayvanı olarak bilinen balina kelimesi Latinceye Yunancadan geçen bir kelime olmuştur. Balinalar büyüklükleri nedeniyle dünyanın yaratılışından günümüze kadar değişime maruz kalmamıştır. Balinalar yaklaşık olarak 40 milyon yıldan beri okyanus ve denizlerde varlıklarını devam ettiren büyük canlılar içerisinde yer alır. Balinaların genellikle gövdesi mekik şeklini almış olup gövdesi uzun ve ortaya doğru kalınlaşmıştır. Balinaların ön uzuvları değişime uğrayarak yüzgeç şeklini alarak suda hareketi kolaylaştırmıştır. Balinalar vücut bütünlüğü olarak geriye doğru uzuvları küçüktür. Balinalar sanılanın aksine bel kemiğine bağlı olmayıp, bel kemiği gövde içinde gizlenmiştir. Balinaların kuyrukları yatay şekilde düzlenmiştir. Balinaların yapı gereğince bedeni yağlarla kaplıdır. Bu yağ dokusu sayesinde soğuktan korunmaktadır. Balinaların kılları bulunmamakla birlikte zekâ bakımından birçok balık türünden doldukça zeki bir balık türüdür. Balinalar oldukça geniş bir aile yapısına sahip olup grup şeklinde yaşamlarını devam ettirmektedir. Yapılan araştırmalar sonrasında dünya üzerinde 100'e yakın balina türünün bulunduğu tespit edilmiştir. Bu türler incelendiği tatlı su yunusları hariç olmak üzere bütün türleri deniz ve okyanuslarda yaşamını sürdürmektedir. Balina alemi kendi içerisinde iki farklı grupta incelenmektedir. Bu iki takımdan bir tanesi çubuklu balinalar ve muturla ile yunuslar şeklinde incelenmektedir.

Balinanın Genel Özellikleri Nelerdir?

Denizler aleminin büyük canlıları arasında yer alan balinalar hayvanlar aleminde memeli sınıfında yer almaktadır. Balinalara en yakın tür ise su aygırları olduğu bilinmektedir. Balina; Memeleri özgü olduğu üzere sıcak kanlıdır. Akciğerler yardımı ile havayı solur. Balinalar birçok balık türünün aksine yavrularını süt ile beslerler. Bununla birlikte canlı bir şekilde doğum yaparak çoğalırlar. Birçok balık türünün aksine yumurtlayarak çoğalmaz ve doğurarak çoğalırlar. Vücutlarında hemen hemen hiç kıl bulunmamaktadır. Balinalar birçok balık türünden ayrılan en önemli özelliğinin kuyruk şeklindeki farklılıktır. Yüzerken kuyrukları diş bir şekilde sağ ve sola hareket edilerek yüzülür. Balina yüzerken bel kemikleri aynı insanlarını gibi hareket edici özellik göstermektedir.

Balinalarda Solunum

Memelilerin tamamı hava almak zorundadır. Bu durum göz önüne alındığında balinaların da soluk alması gerekmektedir. Balinalar deniz ve okyanuslar diplerinde yüzer ancak vücudunda bulunan karbondioksit atılarak temiz havayı vücutlarına alırlar. Bu nedenle balinalar yaşamlarını devam ettirmek amacıyla su yüzeyine çıkmak zorundadır. Balinalar su üstünde nefes aldıktan sonra, dalma esnasında nefes delikleri kapanır. Böylelikle su dibine dalındığı sıra nefes kanallarına su kaçmaması amacıyla bu kanallar kapanır. Balinalar nefes delikleri başlarının üstünde yer almaktadır. Soluk verildiğinde ciğerlerden gelen sıcak hava dışarıya doğru atılırken yoğunlaşmaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinde balinalar okyanus üstüne çıktığında çıkan buharın temel nedeni akciğerlerden sıcak havanın atılmasından kaynaklanmaktadır. Balinalar diğer birçok balık türüne göre su altında nefes almadan daha fazla yüzebilirler. Su altında fazla kalma sayesinde yiyecek besin bulmakta balinalar hiç zorlanmazlar.

Balinalarda Görme ve İşitme

Deniz canlıları içerisinde yer alan balina görüntü itibariyle birçok balık türünden farklı özellikler göstermektedir. Balinaların gözleri kafalarının oldukça gerisinde bulunur. Balinalar görme noktasında türleri arasında farklılık gösterir. Kimi balina türlerinin sadece sağ ve sol tarafı gördükleri ve ön tarafı göremedikleri gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra kimi balina türleri geriyi, sağ ve sol tarafları göremezler. Bununla birlikte kimi balina türleri sadece ön tarafı görme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte tuzlu denizlerde göz bölgesinde bulunan göz yaşı bezleri gözlerin tuza karşı korunmasını sağlar. Balinaların gözlerinde lens şeklinde yapı bulunmaktadır. Böylelikle karanlık okyanus diplerinde odaklanma görme sağlamaktadır. Bununla birlikte balinalarda duyma yetisi oldukça gelişmiş olup kilometrelerce uzakta dişi ve erkek balinaların birbiri ile iletişim kurdukları bilimsel olarak tespit edilmiştir. Balinaların kulakları da gözleri gibi küçüktür.

Balinaların Ekolojik Denge İçin Önemi

Denizlerin büyük canlılarından biri olan balina ekolojik denge için oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonrasında balinalara ilişkin olarak ciddi anlamda bilgiler bulunmuştur. Denizlerde yaşamlarını sürdürün balinalar sürü şeklinde avlanmakta olup ekolojik döngü için oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzmanların uzun süre yapmış olduğu araştırmalar sonrasında balinaların genel özellikleri incelenmiştir. Bu incelemeler sonrasında özellikle soğuğa dayanıklığı sayesinde konfeksiyon sektöründe ciddi gelişmeler sağlanmıştır.
" } ] }