{ "title": "Balina Türleri", "image": "https://www.balina.gen.tr/images/Balina-Turleri-34.jpg", "date": "19.01.2024 17:00:46", "author": "mustafa bayram", "article": [ { "article": "Balina türleri, balinalar ince ve uzun aerodinamik bir gövdeye, kürek biçiminde ön uzuvlara ve arka uzuvlara sahip olan deniz memelilerdir. Balinalar yaşamını suda sürdüren ve çoğunlukla dünya okyanuslarında yaşayan canlı türüdür. Farklı çok sayılarda türlerden oluşmaktadır. Balinalar açık denizlerde yaşayan, denizde beslenen ve denizde üreyen canlılardır. Yavrularını denizlerde emzirir ve büyütürler. Balinalar karada yaşayamazlar. Genelde boyutları 2,6 m'lik ve 135 kg'lık ağırlığa sahiptirler.

Balina türleri

Grönland balinası, Dünyanın ikinci büyük balinasıdır. Boyları 20 metre, ağırlıkları 136 ton olmakta ve ortalama 60 ile 80 yıl yaşadıkları öne sürülmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda 150 ile 200 yıllardan fazla yaşayanlarda görülmüştür. Grönland balinaları nüfusunda ciddi bir azalma görülmektedir. Nüfusları günümüzde 24,000 olarak tahmin edilmektedirler. Grönland balinaları, sırtı siyah karnı beyazdır. Beslendikleri canlı ise planktonlardır.

Katil balinalar, katil lakaplarını soydaşlarını öldürüp yemelerinden alırlar. Denizlerde bulunan bütün canlılar katil balinaların avı durumundadır. Genelde sevimli görünürler, lakin bu görünüşlerin altında süper bir avcı yatmaktadır. Okyanus yunusları familyasına aittirler ve bu familyanın en büyük üyesidirler. Biyolojik isimleri \"orka\"dır. Karıştırılmaması gereken bir hususta bu tür bir yunustur, balina değildir. Halk arasında katil balina ismi benimsenmiştir. 10 metre uzunlukları vardır. Bu boyutlarının ağırlığı ise 5 ton ağırlıktır. Genellikle yaşam alanları buzullar ve kutuplardır. İnsanlardan sonra dünyada bölgesel olarak en fazla yayılan türdür.

Kuzey Atlantik balinası, bütün okyanuslarda yaşayabilen bir balina türüdür. Oluklu balinagiller ailesine ait ve mavi balina ile oluklu balinadan sonra üçüncü büyük bir türdür. Günümüzde sayıları 80.000 olduğu söylenmektedir. 27 metreye kadar uzayabilmektedirler. 80 ton ağırlığında ve ortalama 100 yıl yaşamaktadırlar. Günümüzde koruma altındadırlar.

Kaşalot, bu tür balinalar Akdeniz de görülen en yaygın balinalardır. Sırtları koyu gri, mavimsi siyaha kadar değişmektedir. Karın kısmı beyazdır. Beyni yaşayan balinalar arasında en büyük beyindir. Boyları 20 metre, ağırlıkları 50 tona kadar ulaşmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en büyük sesli hayvanıdır. Şekilleri dikdörtgeni andırmaktadır. Genellikle 10-30 arsında gruplar halinde bulunurlar. 1200 metre derinliğe dalabilmektedirler. Nefes alabilmek için su yüzeyinde 10 dakika beklerler.

Deniz gergedanı, Deniz gergedanı ya da bir diğer ismiyle narvalın üst kısmının derisi genelde alaca gridir ve karın bölgeleri beyazdır. Genelde hızlı ve hareketli canlılar olan narvalların temel gıdaları morina balığıdır. Bazı narvallar ise mürekkep balığı, karidesle beslenirler. Narvallar genelde 5 ile 10 arasında gruplarla dolaşırlar. Deniz gergedanı derin dalıcılardır.

Mavi balina, Mavi balina veya gök balina, en büyükleri 33 metreyi bulmaktadırlar. Ağırlıkları ise 150 tonu bulmaktadırlar. Denizde yaşayan en büyük memeli olduğu bilinmektedir. Tüm denizlerde yaşamaktadırlar. Genelde tek veya çift olarak yaşamaktadırlar. En yüksek sesli ikinci balina özelliğine sahiptirler. 80 yıla kadar yaşadıkları tahmin edilmektedir. Suda tek düşmanları ise katil balinalardır. Mavi ve gri görünürler.

Beyaz balina, Beyaz balina ya da ak balinalar, 5 metreye kadar uzamakta ve 80 kilo ağırlığa sahiptirler. Renkleri tamamen beyazdır. Sırt yüzgeçleri yoktur. Beyaz balinalar diğer balinalara göre başlarını yukarı ve aşağı oynatabilmektedirler. Yavaş yüzerler ve balıklarla (Ahtapot, mürekkep balığı, yengeç, karides gibi) beslenirler. Genelde 300 metre sulara dalarlar, fakat istedikleri takdirde iki kat daha fazla dalış gerçekleştirebilirler. Beyaz balinalar oldukça sosyal balinalardır.
" } ] }