{ "title": "Balina Eti", "image": "https://www.balina.gen.tr/images/Balina-Eti-34.jpg", "date": "19.01.2024 11:29:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Balina Eti; Balinalar okyanus ve denizlerde yaşayan büyük canlı türlerindendir. Yapılan araştırmalarda balinalar 1-30 tona kadar büyük boyutlara sahip olabilmektedir. Balina eti özellikle Çin ve Japonya'da tüketilen faydalı bir besin türüdür. Balina eti pişirildiğinde tat olarak ciğeri andırmaktadır. Ancak balinanın etinden çok yağı bir kısım yemek ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Balina eti sevilerek tüketilen bir besin türü değildir. Ancak balina eti çoğunlukla köpek maması yapımında kullanılan bir et türüdür. Ülkemizde balina türleri Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında görülmektedir. Çoğunlukla yaşamlarını okyanuslarda sürdüren balina türlerine pek denizlerimizde rastlanmamaktadır. Balina etinin içerisinde vücut sağlığı için faydalı bulunan magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir oldukça fazla bulunmaktadır. Sağlık için faydalı bulunan A, B ve E vitamini oldukça fazla bulunmaktadır. Bu nedenle sağlık açısından önemli bir yere sahip olmasına rağmen etinin lezzetli olmaması nedeniyle pek tüketilmez. Bununla birlikte dinimizde mezhepler arasında tüketilmesi noktasında helal olarak balina tüketileceğine ilişkin alimler görüş bildirmiştir. Özellikle balina eti Hanefi mezhebinde tüketileceğine ilişkin görüş bildirilmiştir. Hanefi mezhebine göre balık ve balığa benzeyen her türlü deniz canlısı tüketilmesi helal şeklinde yorumlanmıştır. Ülkemizde denizlerimizde fazlaca bulunmadığından dolayı balina eti tezgâhlarda bulunmaz. Ancak bir kısım marketlerin özel reyonlarında balina eti temin edilebilir.

Balina Etinin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Balina eti pişirilince eti yumuşak olmaktadır. Tadının saman gibi olması nedeniyle sevilerek tüketilmez. Ancak balinaeti incelendiğinde yapısında bulunan demir ve magnezyum sayesinde özellikle kemik hastalığı yaşayan kişilere iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra kemik kırıkları yaşayan kişilerin balina eti tüketmeleri kırıkların iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Balina etinin içerisinde bulunan vitaminler göz ve akciğer sağlığının korunmasında etkilidir. Yapısında bulunan mineral ve enzimler sayesinde enfeksiyonlara karşı antibiyotik özelliği göstermektedir. Özellikle içinde bulunan bileşiklerin akciğer ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda balina eti sindirim sisteminin kuvvetlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
" } ] }