{ "title": "Balina Çiftleşmesi", "image": "https://www.balina.gen.tr/images/Balina-Ciftlesmesi-49.jpg", "date": "19.01.2024 16:05:28", "author": "Songül Topal", "article": [ { "article": "Balina çiftleşmesi, deniz canlıları içerisinde en büyük olan balinanın büyüklüğü 35 metre bulunmaktadır. Ağırlıkları ise yüz elli tonu geçtiği belirtilmektedir. Balinaların birçok çeşidi bulunurken; bütün okyanuslarda yaşama özelliği bulunur. Genellikle anne ve yavru halinde yaşayan balinalar üç yılda bir yavrulama özelliği gösterir. Bir yılı bulan gebelik süresi içerisinde tek yavru meydana getirir. Yaklaşık olarak 80 yıl yaşayabildiği belirtilen balinaların yanlış avlanma sebebiyle türlerinde azalma yaşandığı belirtilmektedir. Özellikle kullanılan zıpkınlar sebebiyle balinaların hayatını tehdit eden yanlış avlanma türlerinin yok olmasına zemin hazırlamaktadır.

Balina çiftleşmesi, vücut yapısı olarak U şekline benzeyen özellik taşır. Baş kısmında soluk borusu olduğu belirtilirken; yumuşak yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak 10 yaşlarında erişkinliğe ulaşarak cinsel olgunluğa hazır duruma gelirler. Erkekler dişilerden daha erken olgunlaşır.

Balina çiftleşmesi, genellikle sonbaharın ortasında görülür. Bu çiftleşme kış bitene kadar devam eder. Tipik özellikleri bulunan davranışları sebebiyle balinaların doğurduğu bölgeler ve çiftleştiği bölgeler hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Balina çiftleşmesi süreci içerisinde erkeklerin daha saldırgan yapıda olduğu belirtilmektedir. Erkeklerin dişlerini elde etmek için hırçın yapıda bulunurken; erkekler çiftleşme ile uzaklaşır. Genellikle üçlü birleşme olduğu gözlenir. İki erkek ve biri dişi halinde çiftleşmeye yaşadıkları belirtilir. Bu çiftleşme sonrasında dişi olan balinanın hamile kalmasının sonrasında bir yılın ardından yavru balina dünyaya gelir.

Balina çiftleşmesi, üreme özellikleri farklı olan balinaların dişleri yavru balina ile yaşarken; erkek balinaların yavru üzerinde sorumluluk bulunmaz. Balina çiftleşmesi esnasında dişi ve erkek balinalar önce aynı hizada yüzerken, sonra dişli balinalar yuvarlanarak yüzmeye başlar. Bu işlem esnasında yüzgeçlerini kuyruklarına vurarak dikkat çeker. Böylece erkeği baştan çıkarma özelliği bulundurur. Bunun sonrasında ikisi de birlikte suya dalarak ventral yüzeyleri birbirine temas edecek şekilde su üzerine çıkarlar. Suyun biraz alt kısmında ise birleşme meydana gelir. Erkek balinalarda bulunan penis boyu cinsel olgunluk seviyesini belirler. Penisler de bulunan uzunluk erkek balinanın cinsel birliktelik yaşama sürecinin başladığı anlamında belirtilir. Dişi balinalarda cinsel olgunluk tamamen ağırlığına ulaştığı zaman gözlenir. Ovaryum ağırlığı belirlediği foliküller ile dişiye olgunluğa erişir. Böylece yaklaşık olarak yüz ile seksen yıllık yaşam süreleri içerisinde sonbahar ile kış sonuna kadar çiftleşme devam eder.
" } ] }